تاریخ انتشار :

«فَاعْفُ عَنْهُمْ وَ اسْتَغْفِرْلَهُمْ و َشَاوِرْهُمْ فِی الْاَمْرِ؛ پس آنها را ببخش و برای آنها آمرزش طلب کن! و در کارها، با آنان مشورت کن!» نکته حائز اهمیت اینجاست که دستور به مشورت با کسانی دادهشده که بهگونهای در برابر پیامبر صلیاللهعلیهوآله موضع داشتند که خداوند میفرماید آنها را ببخش و برایشان طلب بخشش کن و با آنان در مورد مسائل جامعه مشورت کرده و از تجربیات آنها استفاده کن.
یک صحبتی امام عظیمالشأن ما دارد که اگر ایشان نمیفرمود بعید میدانم کسی جسارت بیان آن را می داشت: «بیدار باشید! توجه کنید! اینها با توطئههایشان میخواهند کار را انجام بدهند، نمیتوانند با دخالت نظامی کار بکنند، اینها میخواهند با شیطنتهایشان کار خودشان را انجام بدهند. آنوقت شیطنت این بود که سیاست از مذهب خارج است و بسیار ضرر به ما زدند و ما بسیار ضرر خوردیم و آنها هم بسیار نفع بردند. این مطلب شکستخورده. حالا میگویند که سیاست حق مجتهدین است یعنی در امور سیاسی در ایران پانصد نفر دخالت کنند، باقیشان بروند سراغ کارشان. یعنی مردم بروند سراغ کارشان، هیچ کار به مسائل اجتماعی نداشته باشند، و چند نفر پیرمرد ملّا بیایند دخالت بکنند. این از آن توطئه سابق بدتر است برای ایران. برای اینکه، آنیک عده از علما را کنار میگذاشت، منتها بهواسطه آنها هم یک قشر زیادی کنار گذاشته میشوند، این تمام ملت را میخواهد کنار بگذارد. یعنی نه اینکه این میخواهد مجتهد را داخل کند، این میخواهد مجتهد را با دست همین ملت از بین ببرد … و این شیطنتهایی که الآن دارند میکنند، به طوریکه به من گفتهاند برای مأیوس کردن بعضی از جوانهای ماست.» ایشان بهعنوان یک مجتهد و مرجع تقلید حتی این حق و امتیاز را صرفا برای مجتهدین قائل نیستند و این نگاه را باعث کنار زدن مردم، قاتل امید جوانان و توطئهای برای از بین رفتن خود مجتهدین میدانند. اگر قدرت بما هو قدرت میخواهیم، اگر اسلام میخواهیم و اگر ایران قوی میخواهیم باید بدانیم که مردم را باید راضی و همراه کرد. امام رحمهالله علیه میفرماید: «اگر مردم پشتیبان یک حکومتی باشند، این حکومت سقوط ندارد. کاری نکنید که مردم از شما بترسند کاری بکنید که مردم با شما صحبت کنند.»، «جمهوری اسلامی تا آخر مردم را میخواهد. این مردماند که این جمهوری را به اینجا رساندند و این مردماند که باید این جمهوری را راه ببرند تا آخر.»، «کاری بکنید که دل مردم را به دست بیاورید. پایگاه را پیدا کنید در بین مردم. وقتی پایگاه پیدا کردید، خدا از شما خیلی راضی است، ملت از شما راضی است.»، «ما از این تاریخ موجودی که بر ما گذشت، باید عبرت بگیریم. اگر پایگاه داشت این مرد (محمدرضا شاه) بین مردم، اگر نصف قدرتش را صرف کرده بود برای ارضای مردم، هرگز این قدرت به هم نمیخورد، هرگز با او مخالفت نمیشد. لکن معالأسف همه قدرتش را رویهم گذاشت بر ضد مردم بهطوریکه اگر میرفت به زیارت حضرت رضا (ع)، هر که میشنید میگفت دارد حقه بازی میکند.» مقام معظم رهبری نیز درباره جایگاه مردم اینطور میفرمایند: «در جمهوری اسلامی، نظام اربابورعیتی معنا ندارد؛ بلکه همه مردم، خود صاحبان حکومتاند. همان چیزی که در روایات تعبیر میکنند به «کُلُّکُمْ رَاعٍ وَ کُلُّکُمْ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِیَّتِه» یعنی مسئولیت، مخصوص یک فرد و یک جمع نیست. بار بر دوش همه است؛ گاهی بیشتر و سنگینتر، و گاهی کمتر و سبکتر؛ «کلّکم راع». نظام اسلامی اینگونه است. افتخار مردم این است که «آنجایی که حکومت، غالب و فاتح و آقا و قدَرقدرت و صاحباختیار است، گذشت. دورهای آمده که اگر آقایی هست، خود مردماند.»
پیروزی کارگزاران نظام آنجاست که اولا سعی کنند تعداد بیشتری از مردم را همراه خود کنند و ثانیا این مردم را عاقل و صاحب اهلیت و صلاحیت ببینند؛ همانطور که هستند. این نگاه فارغ از اینکه صحیح است؛ بهسود خود حکمرانان است. آن ها اگر خود را منتخب و مسئول عقلا و خردمندان بدانند، بهنوعی خود را هم تکریم کردهاند و اگر بهاشتباه مردم را ناتوان از شناخت مصالح خویش قلمداد کنند به خود نیز توهین کرده اند.