به اعتلای کشورمان معتقدیم

تا مذاکره حلال است؛ روابط دیپلماتیک با آمریکا را هم برقرار کنید!

     یادداشتی از رضا غبیشاوی

حالا که تصمیم مقامات عالی کشور بر مذاکره مستقیم با آمریکا درباره موضوع هسته ای است، پیشنهاد می شود علاوه بر این؛ درباره از سرگیری روابط دیپلماتیک میان دو طرف هم گفتگو کنند شاید بتوانند در این باره هم به توافقی دست یابند. 
به هر حال در موضوع هسته ای، مذاکره با آمریکا نه یک انتخاب، بلکه یک اجبار است. دیر یا زود هم باید با آمریکا مذاکره می شد زیرا تحریم های اصلی علیه ایران از سوی آمریکا اعمال شده اند و برای برداشته شدن تحریم ها باید با عامل آن گفتگو کرد. بعید نیست در آینده دوباره به این اجبار برسیم. همانطور که در دهه های قبل هم بارها به این مرحله رسیدیم البته بعد از کش و قوس های بسیار و جار وجنجال های زیاد!
در نتیجه، بهتر است برای آینده به جای اینکه اصل مذاکره موضوعیت داشته باشد. در مواقع مشابه، راحت و بدون جنجال و سختی، وارد مذاکره و گفتگو شد. راه حل این وضعیت، برقراری دوباره روابط دیپلماتیک میان ایران و آمریکاست. با این حال می توان رابطه با آمریکا را همچنان پرمشکل و سطح پایین نگه داشت تا مخالفان و دلواپسان داخلی آرام بگیرند. به عنوان مثال، در تهران و واشنگتن تنها کاردار حضور داشته باشد و تعدادی بحران مصنوعی هم برای حفظ شرایط در روابط دو کشور نگه داشت. 
هم اکنون دفاتر حفاظت از منافع آمریکا در تهران با حضور دیپلمات های آمریکایی در ساختمان جداگانه اما زیرمجموعه سفارت سوئیس فعال است. در واشنگتن هم دفتر حفاظت از منافع ایران با حضور دیپلمات های ایرانی زیرمجموعه سفارت پاکستان به کار خود ادامه می دهد. کافی است این دو دفتر به سفارت تبدیل شوند. 
گفتگو هم به معنی تأیید طرف مقابل نیست. وقتی می توان با گروه طالبان و دولت طالبان گفتگو داشت بدون اینکه این دولت را به رسمیت شناخت قطعاً می توان با دولت آمریکا (که به رسمیت شناخته شده) هم گفتگو کرد. 
ضمن اینکه مذاکره با آمریکا در دولت رئیسی نسبت به دولت روحانی، تضمین شده تر و مصون از سنگ اندازی و کارشکنی است. البته این نکته صحیح است که فرصت های زیادی به دلیل تأخیر در مذاکرات مستقیم با آمریکا در دولت روحانی از دست رفته است (می رود کنار همه فرصت های از دست رفته دیگر) اما باید توجه داشت در صورت مذاکره با آمریکا در دولت روحانی، ضمانت اجرایی جدی و محکمی برای اجرای توافقات و تصمیمات اتخاذ شده در این مذاکرات نبود و کارشکنی هم به شدت زیاد و تأثیرگذار بودند اما در دولت رئیسی، این تضمین وجود دارد و از کارشکنی ها هم خبری نیست. کفن پوشان و لباس شخصی ها احتمالاً یا پست و مقام گرفته اند یا مشغول کار دیگری اند و فعلاً غایب اعتراض اند.
حال که حرام دولت روحانی به حلال دولت رئیسی تبدیل شده است (مذاکرات مستقیم با آمریکا) بهتر است دولت رئیسی نه تنها مشکل هسته ای و تحریم های مرتبط با هسته ای را حل کند، بلکه فراتر از آن نیز حرکت کند و برای برداشته شدن سایر تحریم ها از جمله تحریم های مرتبط با حقوق بشر، موشکی، فعالیت های منطقه ای و ادعای فعالیت های تروریستی نیز گام بردارد.
در صورت برقراری دوباره روابط دیپلماتیک ایران و آمریکا، حداقل مزیت این اتفاق این است که شهروندان ایرانی برای دریافت ویزای آمریکا، مجبور به سفر به کشورهای همسایه نمی شوند و هزینه بیشتر و زمان زیادی از آنها تلف نمی شود.
نیازی نیست همه مشکلات در روابط ایران و آمریکا حل شوند و سپس روابط دو جانبه دیپلماتیک میان دو طرف برقرار شود، همانگونه که هم اکنون ایران با بسیاری از کشورها رابطه دیپلماتیک دارد و همزمان تعداد زیادی مشکل هم در رابطه دو طرفه وجود دارد. حداقل فایده این اتفاق این است که دیگر مذاکره مستقیم این هم کار و تلاش صورت نمی گیرد و به تیتر یک روزنامه ها و رسانه ها هم تبدیل نمی شود.

      توجه: مطلب مندرج صرفاً دیدگاه نویسنده است و رسانه آبتاب در قبال آن هیچ موضعی ندارد.

Email
چاپ
آخرین اخبار