آیا ارتباطی بین تزریق واکسن گارداسیل (HPV) و بروز عوارضی مثل نازایی وجود دارد؟
آبتاب– دکتر زهرا قلیچ خان (داروساز)- در گزارشی که در سال ۲۰۱۶ توسط کالج متخصصین اطفال آمریکا (که با آکادمی اطفال آمریکا متفاوت است) منتشر شده به دو کیس سری (هر کدام شامل ۳ کیس) اشاره گردیده که از سال ۲۰۱۳ به چاپ رسیده است. در این دو کیس سری، دختران، چند هفته تا چند سال […]
آبتاب– دکتر زهرا قلیچ خان (داروساز)- در گزارشی که در سال ۲۰۱۶ توسط کالج متخصصین اطفال آمریکا (که با آکادمی اطفال آمریکا متفاوت است) منتشر شده به دو کیس سری (هر کدام شامل ۳ کیس) اشاره گردیده که از سال ۲۰۱۳ به چاپ رسیده است. در این دو کیس سری، دختران، چند هفته تا چند سال پس از دریافت گارداسیل دچار نارسایی زودرس تخمدان (POF)* شده بودند. این گزارش اشاره می کند که عوارضی که پس از دریافت واکسنها رخ میدهند اغلب ارتباطی با واکسن ندارند، و علیرغم استفاده وسیع واکسن گارداسیل، موارد وقوع POF افزایشی نداشته است. این گزارش موارد زیر را بعنوان نقص در گزارش عوارض واکسن ذکر می کند:
۱- عدم بررسی عملکرد تخمدان در مطالعات طولانی مدت حیوانی.
۲- عدم آگاهی پزشکان عمومی از احتمال رابطه POF با واکسن و در نتیجه عدم گزارش آن به عنوان عارضه.
۳- عارضه ممکن است ناشی از محتوای پلی سوربات فرآورده یا ادجوانت آلومینیومی آن باشد، و چون در مطالعات سیفتی گارداسیل، پلاسبو نیز حاوی این دو جزء بود نمیتوان انتظار افزایش POF را در گروه دریافت کننده واکسن داشت. در مطالعات اولیه عوارض واکسن، بسیاری از دختران که کنتراسپتیو مصرف میکردند که اختلال عملکرد تخمدان را ماسکه میکرد.
منبع دوم CDC** است که در سال ۲۰۱۸ به نگرانی در خصوص POF با واکسن گارداسیل پاسخ میدهد. بر خلاف گزارش قبلی، این گروه عبارت محکم و قاطعانه ای را در خصوص ایمنی واکسن به کار برده است: “تاکنون شواهدی دال بر تأثیر واکسن های گارداسیل در ایجاد مشکلات نازایی در خانمها وجود ندارد.” بر طبق این گزارش هیچ دلیلی که اثبات کند این واکسنها POF ایجاد می کنند، پیدا نشده است. طبق گزارش از ۲۹ میلیون دوز توزیع شده واکسن گارداسیل ۹، سه مورد نازایی گزارش شده که اطلاعات کافی برای اثبات تشخیص POF در آنها وجود نداشته است. از بیش از ۶۰ میلیون دوز واکسن گارداسیل توزیع شده است، ۱۷ مورد گزارش POF وجود داشته که دو مورد توسط پزشک تشخیص داده شده است و تشخیص POF در ۱۵ مورد دیگر مشخص نمیباشد. دو مورد بررسی شدند و رابطه ی قطعی عارضه با واکسن، یافت نشد.
منبع سوم TGA*** استرالیا است که مورد بررسی قرار می دهیم. از بین کیس های مورد اشاره در منبع اول، یکی از موارد که در ژورنال BMJ نیز به چاپ رسیده است در استرالیا به وقوع پیوست. در گزارشی که توسط انجمن پزشکی استرالیا به چاپ رسید، سازمان فرآورده های درمانی، پس از بررسی این کیس به این نتیجه رسیده است که رابطه ای قاطع بین تزریق واکسن وعارضه وجود ندارد. باید توجه داشت دو مورد از کیسها خواهر بوده اند و الگو و روند ذکر شده در مورد این دو خاص بوده اند، ممکن است نوعی استعداد ژنتیکی هم مطرح باشد. در پایان، قابل ذکر است هم اکنون مطالعه ای توسط CDC برای بررسی بیشتر این موضوع در جریان است.
آیا ارتباطی بین تزریق واکسن گارداسیل و بروز عوارضی مثل نازایی وجود دارد؟
بر اساس پاسخ CDC، در سال ۲۰۱۸ به این پرسش، تاکنون شواهدی دال بر تأثیر واکسن گارداسیل در ایجاد مشکلات نازایی در خانمها وجود ندارد. در بررسی مواردی که به عنوان نازایی در اثر مصرف واکسن HPV به CDC و FDA گزارش شده است رابطه ای که نشان دهد نازایی به دلیل استفاده از این واکسن اتفاق افتاده، اثبات نشده است. یک مورد نازایی متعاقب دریافت واکسن مذکور در استرالیا گزارش شده بود. در خصوص این مورد نیز پس از بررسی، رابطه ای بین دریافت واکسن و نازایی مشاهده نشد. جهت افزایش اطمینان، CDC در حال انجام بررسیهای بیشتر در همین زمینه است. انجمن زنان و زایمان آمریکا، آکادمی اطفال آمریکا، و آکادمی پزشکان خانواده آمریکا مصرف واکسن گارداسیل را توصیه میکنند.
آیا واکسن گارداسیل بدلیل عوارض ذکر شده احتمالی با دانش فعلی باید ممنوع شود؟
متأسفانه، فاجعه سازی موارد بدون استناد دقیق علمی در باب واکسن ها و داروها در سال های اخیر و بخصوص توسط افراد سودجو در فضای مجازی به منظور جذب اعضای بیشتر در کانال های بی محتوا بسیار رواج یافته است. مثالهای این فاجعه سازی شامل آمپول متوکاربامول، واکسن آنفلوانزا و اخیراً گارداسیل می باشند.