بابونه رومی، دارویی آرامبخش
آبتاب– فاطمه مهسا کارآموزیان- بابونه رومی، بومی شمال غرب اروپا و شمال ایرلند است که در این مناطق به حالت رونده و چسبیده به زمین میروید. برگهای سبز خاکستری این گیاه از ساقههای آن ریشه میگیرند و گلهای آن مراکز زرد رنگی دارند که گلبرگهای سفید آنها را در بر گرفته و مینیاتور مروارید گونهای را ایجاد […]
آبتاب– فاطمه مهسا کارآموزیان- بابونه رومی، بومی شمال غرب اروپا و شمال ایرلند است که در این مناطق به حالت رونده و چسبیده به زمین میروید. برگهای سبز خاکستری این گیاه از ساقههای آن ریشه میگیرند و گلهای آن مراکز زرد رنگی دارند که گلبرگهای سفید آنها را در بر گرفته و مینیاتور مروارید گونهای را ایجاد کرده است. گلهای این گیاه، بوی سیب میدهند.
امروزه بابونه در اروپا به عنوان یک داروی آرامبخش، مورد استفاده قرار میگیرد. این گیاه میتواند میزان تهوع، استفراغ و تشکیل گاز در رودهها را کاهش دهد و برای درمان سوزش سردل بکار رود. این گیاه همچنین؛ در ایجاد آرامش، کاهش ورم ناشی از بریدگیها یا بواسیر مفید است و اگزما و التهاب لثهها (ژنژیویت) را درمان میکند. مصرف آن شباهت بسیاری به مصرف بابونه آلمانی دارد و بنا به دلایل مستند این دو گیاه حاوی ترکیبات و عناصر فعال مشابهی هستند، اما بابونه رومی به اندازه بابونه آلمانی مورد تحقیق و بررسی نبوده است لذا ادعا در خصوص فایده و اثر آن و در پارهای موقعیتهای بهداشتی خاص مورد تردید است. متأسفانه، این بدان معناست که بسیاری از مردم تصور میکنند مصرف بابونه رومی فایدهای ندارد، درحالی که بابونه رومی از مدتها قبل در کرم های صورت، نوشیدنیها، انواع رنگ مو، انواع شامپو و عطر استفاده می شده است. تهیه چای، پمادها، و عصارههای حاصل از بابونه موقعی صورت میگیرد که گلهای این گیاه غنچه سفید و زرد به خود گرفته باشند.
در گیاه بابونه رومی ترکیباتی نظیر: تانن، اسانس فرار، صمغ، قند، یک آلکالوئید به نام آنتِمین، یک گلوکوزید تلخ، اسید آنتِمیک، اسید فسفریک فیتوسترول، و گوگرد وجود دارد. قسمت مورد استفاده دارویی گیاه بابونه رومی، کاپیتول خشک شده آن است. گلها را در روزهای خشک، از اواسط تیر تا پاییز میچینند و در سایه در حرارت کمتر از ۳۵ درجه سانتیگراد خشکانده میشود.
نحوه مصرف
بابونه رومی را به چند طریق میتوان مصرف کرد.
۱- چای: یکی از این حالات نوشیدن یک لیوان داغ چای بابونه در صورت درد معده یا اختلال خواب است.
۲- پماد: اگر پماد بابونه را مصرف میکنید، فرآوردههایی را برگزینید که حاوی ۳ تا ۱۰ درصد گل بابونه خشک شده باشد.
توصیهها: بابونه رومی، حاوی ترکیبی به نام «اسید آنتمیک» است که میتواند در صورت مصرف زیاد سبب استفراغ شود. گزارش شده است که فردی پس از خوردن چای بابونه رومی با واکنش آلرژیک شدیدی روبرو گشت. وی به «ابروسیا» آلرژی داشت که در تیره بابونه رومی وجود دارد. اگر شما هم به ابروسیا آلرژی داشتن خود اطلاعی ندارید، از پزشک خود در خصوص خطر مواجه شدن با این آلرژی، سؤال کنید. از مصرف بابونه رومی در دوران بارداری و شیردهی خودداری کنید. تعامل و تداخل این گیاه با سایر داروها و گیاهان دارویی هنوز گزارش نشده است. تنها در صورتی که از رقیق کنندههای خونی استفاده میکنید، از مصرف بابونه بهتر است پرهیز کنید.