خواص انار چیست؟
آبتاب– فاطمه مهسا کارآموزیان- انار که با نام میوه بهشتی از آن یاد شده است، از کلمه لاتین (granatum) به معنی، میوهای با دانههای بسیار اقتباس شده است. درخت انار را بومی کشور ایران میدانند، جایی که نزدیک به ۴۰۰۰ سال پیش انار در آن کشت میشده است. انار به عنوان جواهر زمستان، در آب و […]
آبتاب– فاطمه مهسا کارآموزیان- انار که با نام میوه بهشتی از آن یاد شده است، از کلمه لاتین (granatum) به معنی، میوهای با دانههای بسیار اقتباس شده است. درخت انار را بومی کشور ایران میدانند، جایی که نزدیک به ۴۰۰۰ سال پیش انار در آن کشت میشده است. انار به عنوان جواهر زمستان، در آب و هوای گرمسیر رشد میکند و در مناطقی با زمستانهای سرد و تابستانهای گرم بهترین رشد را دارد. ایران، هند و ایالات متحده آمریکا از کشورهای اصلی عمل آورنده انار هستند. انار داراى شاخه هاى بدون تیغ و یا کمى تیغدار مىباشد. ارتفاع این درخت به ۲ تا ۵ متر میرسد. رنگ پوست انار اغلب قرمز روشن است اما برخى داراى پوست سفید، زرد، سبز، سیاه و ترکیبى از اینها می باشند. این محصول با توجه به مزه به سه دسته ترش، ملس و شیرین تقسیم مىشود. درخت انار خاصیت تولید پاجوش زیادى دارد. گونههای انار از لحاظ رسیدن میوه نیز در سه دسته زودرس، میان رس و دیر رس قرار دارند. گلهاى انار نارنجى متمایل به قرمز، دو جنسى، به صورت انفرادى و یا مجموعه ۵-۳ گل میباشند. برگهاى جوان انار، حنایى و عنابى رنگ است و برگهاى کامل آن سبز خوش رنگ و صاف میباشند. برگهاى آن به شکل بیضى تا نیزه اى و به طول ۷/۵ سانتتیمتر و فاقد گوشوارک یا بن برگ مىباشد. در مناطق معتدله برگهاى انار در فصل پاییز زرد نمیشود بلکه، همیشه سبز باقى میماند. انارهاى زینتى، داراى گلهاى پُرپَر و زیبا و نسبتاً کوتاه هستند.
درخت یا درختچه انار، دوران باردهى خود را از سال دوم به بعد شروع میکند و داراى عمر طولانى است، بویژه که در حذف پاجوش و جانشین کردن برخى از ساقههاى جوان، به جاى ساقههاى پیر و همچنین، هرس (فرم و بهره دهى) انار دقت بیشترى شود. قسمتهاى مختلف درخت انار، به طور متنوعی مورد استفاده قرار می گیرند. از پوست درخت انار در دبّاغى و همچنین، از میوه آن براى مصرف خوراکی و از آب انار براى تهیه نوشابهها و نیز رب انار استفاده میشود. از سایر قسمتهاى انار از قبیل گل، برگ، پوست شاخههاى جوان، ریشه و پوست میوه نیز، براى مصارف داروئى و صنعتى استفاده میشود.
نکته مهم این است که با مصرف انار، سموم بدن دفع میگردد و موجب سلامت بدن میشود. انار برای رفع خستگی و آرامش اعصاب بسیار مفید است.
قسمتهای مختلف درخت انار، مخصوصا پوست، ریشه و ساقه انار دارای حدود ۲۰ درصد تانن و اسید پونی کوتانیک می باشد. پوست درخت انار دارای الکالوئیدی بنام پله تیه رین است. بر طبق تحقیقات سازمان کشاورزی ایالات متحده امریکا انار منبع خوبی از أنتیاکسیدانها، پتاسیم و ویتامین C میباشد که بدن را در مقابل بیماریهایی نظیر سرطان و بیماریهای قلبی –عروقی محافظت میکند. تاننها و فلاوونوئیدها گروهی از ترکیبات آنتی اکسیدانی هستند که در پیشگیری یا کاهش سرعت آسیب سلولی که در شروع بسیاری از بیماریها دخیل است، مرتبط میباشد.
نحوه مصرف
۱- جوشانده: جوشانده پوست ریشه درخت انار، کرم معده و روده را از بین میبرد.
۲- ضماد: برای برطرف کردن سوختگی پوست، گلهای انار را له کرده و با روغن کنجد مخلوط کنید و این پماد را روی قسمت سوختگی بمالید.
۳- دم کرده: دم کرده گل انار، اسهال مزمن را برطرف میکند.
توصیهها: کسانی که سرد مزاج هستند نباید در خوردن انار افراط کنند زیرا ایجاد نفخ میکند. جوشانده پوست درخت و پوست ریشه انار ممکن است ایجاد سرگیجه و استفراغ کند، پس بایستی در خوردن جوشانده آن احتیاط کرد. توصیه میشود دیابتیها انار بخورند.