محیط خاکستری، کشاورزی ارگانیک
آبتاب– دکتر حسین باخدا- کشاورزی ارگانیک را می توان بهعنوان یک سیستم تولیدی شامل روشهایی که به حفظ محیط زیست، تنوع زیستی و سلامت خاک تمرکز دارد و در آن از کودها و سموم شیمیایی مصنوعی استفاده نمیشود در نظر داشت در زیر تاریخچه و آینده کشاورزی ارگانیک به همراه چالشها و مزایای آن مورد بررسی […]
آبتاب– دکتر حسین باخدا- کشاورزی ارگانیک را می توان بهعنوان یک سیستم تولیدی شامل روشهایی که به حفظ محیط زیست، تنوع زیستی و سلامت خاک تمرکز دارد و در آن از کودها و سموم شیمیایی مصنوعی استفاده نمیشود در نظر داشت در زیر تاریخچه و آینده کشاورزی ارگانیک به همراه چالشها و مزایای آن مورد بررسی قرار میگیرد. اصول اولیه کشاورزی ارگانیک به تدریج در قرن نوزدهم توسعه یافت. جوزف هولر و دیگران توجهات محققین و مردم را به مسائل زیستمحیطی و روشهای کشاورزی سنتی جلب کردند.
در کشاورزی مرسوم آن زمان کشاورزان محلی از روشهای قدیمی کشت و نگهداری گیاهان، که برپایه استفاده از مواد طبیعی مانند کمپوست و کودهای دامی بود، استفاده میکردند. در سالهای ۱۹۲۰ تا ۱۹۳۰ محققین مفهوم کشاورزی بیولوژیک و پیوند آن با کشاورزی ارگانیک را مطرح کردند و این ایده بهتدریج شکل جدیتری به خود گرفت و در نیمه دوم قرن بیستم، سازمانهایی مانند سازمان بینالمللی کشاورزی ارگانیک تأسیس و به ترویج شیوههای کشاورزی ارگانیک پرداختند در دهه های بعد با افزایش آگاهی عمومی نسبت به مسائل زیستمحیطی و سلامتی، علاقه به کشاورزی ارگانیک افزایش یافت. کشاورزی ارگانیک در این دوره به عنوان راهحلی برای مشکلات ناشی از استفاده بیش از حد از مواد شیمیایی و تغذیه نادرست در کشاورزی سنتی شناخته شد امروزه تقاضا برای محصولات ارگانیک به شدت افزایش یافته و بازارهای جهانی شروع به پذیرش و تبلیغ این محصولات کردند. اتحادیههای مختلف برای صدور گواهی محصولات ارگانیک راهاندازی شدند.
از مزایای کشاورزی ارگانیک به واسطه عدم استفاده از سموم و کودهای شیمیایی خطرات و عوارض جانبی آنها می توان تولید محصولاتی سالمتر، حفاظت از تنوع زیستی، بهبود کیفیت خاک و حفظ منابع آبی، ایجاد اشتغال و تقویت اقتصاد محلی دانست و در مقابل چالش های فرآروی این نوع کشاورزی هزینههای تولید بالا به واسطه نیاز به نیروی کار بیشتر و برنامهریزی دقیقتر، مشکل در تأمین مواد اولیه، زیرساختها و دسترسی به بازارهای معتبر و همچنین رقابت با محصول های غیر ارگانیک هستند.
کشاورزی ارگانیک بهعنوان یک رویکرد پایدار و سلامتمحور در تولید مواد غذایی، در آینده با توجه به افزایش ضرورتهای محیطزیستی و بهداشتی جایگاه مهمی خواهد داشت. با وجود چالشهای موجود، مزایای این سیستم میتواند به افزایش اعتبار و محبوبیت آن کمک کند. در نتیجه، توجه به توسعه روشهای کشاورزی ارگانیک با بهرهگیری از فناوریهای جدید و همکاریهای بینالمللی میتواند به یک تحول مثبت در آینده بدل شود.