بادام، منبع غنی اسید فولیک
آبتاب– فاطمه مهسا کارآموزیان- بادام به انگلیسی، Almond و به لاتین، Amygdalus نامیده میشود که نوعی میوه است. درخت آن بومی نواحی خاورمیانه و جنوب آسیا میباشد. ارتفاع درخت بادام ۴ تا ۱۰ متر است و قطر آن نیز میتواند به بیش از ۳۰ سانتیمتر برسد. درخت بادام، درختی است دارای برگهای دراز و باریک، که گلهایش […]
آبتاب– فاطمه مهسا کارآموزیان- بادام به انگلیسی، Almond و به لاتین، Amygdalus نامیده میشود که نوعی میوه است. درخت آن بومی نواحی خاورمیانه و جنوب آسیا میباشد. ارتفاع درخت بادام ۴ تا ۱۰ متر است و قطر آن نیز میتواند به بیش از ۳۰ سانتیمتر برسد. درخت بادام، درختی است دارای برگهای دراز و باریک، که گلهایش پیش از روییدن برگها شکفته میشود. میوه درخت بادام، ابتدا دارای پوست سبز و نازک و پوشیده از کرک است که آن را چغاله بادام مینامند و پس از مدتی سفت وسخت میشود. چغاله بادام میوهای مغزی، تقویت کننده معده است. مغز بادام بر دو نوع شیرین و تلخ است. بادام شیرین را خام یا بو داده میخورند و از آن روغن نیز میگیرند. این روغن، در پزشکی و صنعت صابون سازی کاربرد دارد. قسمتهای مورد استفاده درخت بادام عبارتند از: پوست بادام، برگ بادام، شکوفه بادام، مغز بادام. مغز بادام ملین بوده و روغن آن ضدیبوست است. بادام سینه را نرم میکند، تقویت کننده نیروی جنسی است و تولید اسپرم را زیاد میکند. چغاله بادام برای خشکی دهان مفید است. روغن بادام خوابآور است و بیخوابی را از بین میبرد. برگ خشک شده درخت بادام، قابض بوده و اسهال را از بین میبرد. روغن بادام اگزما را رفع میکند و پایین آورنده کلسترول بد (LDL) و کاهش دهنده بیماریهای قلبی است. بادام دارای مقدار زیادی چربی است، اما از نوع غیر اشباع. این چربی، خطر بیماریهای قلبی را کم میکند. تحقیقات نشان داده است که تمامی مغزهای خوراکی، بیماریهای قلبی و کلسترول بد را دور میکنند.
ترکیبات گیاه
۴۹ درصد دانه بادام را روغن تشکیل میدهد که ۶۲ درصد آن اویئیک اسید غیر اشباع، ۲۴ درصد لینولئیک اسید غیراشباع و ۶ درصد آن پالمیتیک اسید اشباع است. مقدار انرژی موجود در هر ۱۰۰ گرم مغز بادام، ۵۷۶ کیلوکالری است. پژوهشگران با تحقیقاتی بر دو هزار فرد بالغ دریافتند افرادی که در رژیم غذایی آنان ماده معدنی سلنیوم به اندازه کافی وجود ندارد، در مقایسه با افرادی که مقادیر کافی از این ماده را مصرف میکنند، از نظر کارایی مغزی ۱۰ سال پیرتر هستند. به گفته پژوهشگران میتوان با مصرف روزانه یک عدد بادام این نیاز غذایی بدن را تامین و به افزایش کارایی حافظه و ذهن کمک کرد. سلنیوم فعالیت آنتی اکسیدانها را افزایش میدهد و از ذهن در برابر آسیب DNA و آسیبهای حافظه محافظت میکند. این ماده علاوه بر تقویت حافظه، در پیشگیری از بروز بیماریهای قلبی، سرطان و آرتروز نیز تاثیر بسیار زیادی دارد. سلنیوم به مقدار زیاد در بادام یافت میشود.
ویتامین E در پوست بادام وجود دارد. این ویتامین، یکی از انواع آنتی اکسیدانها میباشد. فواید آنتی اکسیدانها در بدن بسیار زیاد است. آنتی اکسیدانها جلوی برخی امراض از جمله: سرطان، بیماری قلبی، فراموشی، آلزایمر، خوب عمل نکردن سیستم ایمنی، آب مروارید چشم (کاتاراکت)، ضعیف شدن ماهیچهها را میگیرد و همچنین بر سلامتی پروستات اثر میگذارند و از تخریب سلولها و DNA جلوگیری میکنند.
بادام دارای منیزیم و پتاسیم است. هنگامی که به مقدار کافی منیزیم در بدن باشد، در خون جریان مییابد و اکسیژن و مواد مغذی سریعتر حمل میشوند و جلوی افزایش ضربان قلب گرفته میشود. بادام بسیار بیشتر از جو یا حتی اسفناج، منیزیم دارد. پتاسیم در انقباض عضلات، به جریان درآوردن اعصاب، متعادل کردن فشار خون و عملکرد بهتر قلب نقش دارد. به کاهش وزن کمک میکند. بسیاری از افراد به خاطر افزایش وزن، بادام نمیخورند، در حالی که متخصصان تغذیه به این نتیجه رسیدهاند، افرادی که حداقل ۲ بار در هفته آجیل میخورند، نسبت به آنها که اصلا و یا به ندرت آجیل میخورند، بیشتر وزن کم میکنند.
بادام دارای پروتئین و آهن است. آهن یکی از اجزاء مهم هموگلوبین میباشد و نقش هموگلوبین، حمل اکسیژن در خون است. لذا، آهن کمک میکند که سلولها اکسیژن مورد نیاز خود را دریافت کنند و کمبود آن موجب خستگی و ضعف در انجام کارها میشود. بادام دارای مقدار زیادی کلسیم میباشد. بادام غنیترین منبع غیر حیوانی کلسیم میباشد. صد گرم بادام تازه در حدود ۲۴۰ میلیگرم کلسیم دارد. کلسیم و فیبر موجود در بادام، کاهش دهنده سرطان روده بزرگ میباشد. اسید فولیک در بادام، باعث کاهش سرطان دهانه رحم میگردد. به طور کلی، بادام جلوی برخی بیمایهای تنفسی از قبیل تنگی نفس و برونشیت مزمن را میگیرد.
بادام منبع اسید فولیک است. این ویتامین عمل ساخت و نگه داری سلولها را برعهده دارد. این وظیفه در هنگام تقسیم سلولی و رشد بسیار مهم است، پس برای زنان باردار و نوزادان بسیار مهم است. اسید فولیک در تکامل رشد جنین بسیار با اهمیت میباشد. رشد طناب نخاعی و مغز جنین در گرو وجود اسید فولیک میباشد. اغلب زنانی که میخواهند باردار شوند و زنان باردار باید مکمل اسید فولیک مصرف کنند، پس بادام را فراموش نکنید.
نحوه مصرف
۱- روغن: از بادام شیرین روغنی استخراج میکنند که مسهل است و مقدار مصرف آن برای اشخاص بزرگسال ۶۰گرم و بچهها ۱۵تا ۱۰گرم است که باید صبح ناشتا خورده شود. روغن بادام شیرین، سرفههای خشک با منشأ عصبی را تسکین میدهد. در این مورد باید افراد بالغ، صبح و ظهر و شب هر دفعه یک قاشق مربا خوری روغن بادام بخورند. برای رفع خارش پوست بچههایی که سرخک و مخملک دارند، روغن بادام را در تمام سطوح بدن آنها بمالید، خارش تسکین میابد. اگر زخم اگزما را با روغن بادام شیرین چرب کنند،
۲- جوشانده: 50 گرم پوست خشک و زرد رنگ بادام شیرین را در یک لیتر آب بجوشانید. افراد بالغ صبح و ظهر و شب، هر دفعه یک استکان به همراه کمی شیر بنوشند و کودکان نصف استکان؛ این جوشانده، گلودرد و سرفههای پی در پی، التهاب مجاری تنفس را تسکین میدهد. برگ بادام صفرابر و مقوی کبد است و جوشانده آن با شکر شیرین کرده و به تدریج یک استکان میل کنید.
۳- دم کرده: شکوفه بادام شیرین، مسهل ملایمی است که به صورت دم کرده به کودکان میدهند.
۴- شربت: از بادام شیرین شربتی تهیه میکنند که خنک و مسکن است. برای تهیه شربت باید یک کیلو بادام را پوست کنید و آن را در هاونی که کمی آب دارد بکوبید تا خمیری بدست آید. سپس آن را با یک لیتر آب مخلوط کرده و صاف کنید. کمی عسل و یک استکان عرق بهار نارنج را به آن اضافه میکنند.
۵- ضماد: اگر برگهای تازه و سبز درخت بادام را به صورت مرهم روی سوختگی و کوفتگی بگذارید، مفید خواهد بود.
توصیهها: خوردن زیاد بادام، موجب ناراحتی معده و دستگاه هاضمه میشود. برای هضم بهتر بادام باید آن را خوب و به آرامی جوید و در دهان نرم کرد و سپس فرو داد. بادام غذای بسیار خوبی است و مخصوصاً به خانمها توصیه میشود هنگامی که باردار هستند و یا شیر میدهند، آن را مصرف کنند زیرا، مقوی و نیروبخش است. برخی افراد بادام بوداده مصرف میکنند، باید بدانیم که این شکل مصرف بادام به اندازه مصرف بادام خام مفید نیست. هر روز یک عدد بادام بخورید تا انرژی داشته باشید و از سلامتی خود لذت برید.