• درباره ما
  • تماس با ما
logo
  • خانه
  • اخبار
  • حقوقی
  • اجتماعی
  • پرطرفدار
  • محیط زیست
  • بهداشت و سلامت
  • فرهنگ و هنر
  • کتابخانه
  • آرشیو
  • تماس با ما
  • درباره ما
تیر ۲۶, ۱۴۰۴
  • خانه
  • اخبار
  • حقوقی
  • اجتماعی
  • پرطرفدار
  • محیط زیست
  • بهداشت و سلامت
  • فرهنگ و هنر
  • کتابخانه
  • آرشیو
  • تماس با ما
  • درباره ما

دکتر سعید شاملو پدر روانشناسی بالینی ایران

آبتاب– زنده یاد پروفسور سعید شاملو بنیانگذار و پدر روانشناسی بالینی در ایران در سال ۱۳۰۸ در شهر ملایر استان همدان چشم به جهان گشود. وی پس از طی دوران دبستان و دبیرستان برای ادامه تحصیل به کشور آمریکا رفت. آنجا در دانشگاه جورج واشینگتن، دانشگاه ایالتی واشینگتن و دانشگاه ایلی نوی به دریافت درجات کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا در […]

اسفند ۲۱, ۱۴۰۳ | 5 دقیقه خواندن
چاپ خبر
آبتاب– زنده یاد پروفسور سعید شاملو بنیانگذار و پدر روانشناسی بالینی در ایران در سال ۱۳۰۸ در شهر ملایر استان همدان چشم به جهان گشود. وی پس از طی دوران دبستان و دبیرستان برای ادامه تحصیل به کشور آمریکا رفت. آنجا در دانشگاه جورج واشینگتن، دانشگاه ایالتی واشینگتن و دانشگاه ایلی نوی به دریافت درجات کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا در روانشناسی بالینی و فوق دکترا در روان درمانی نایل آمد. سپس دو سال با سمت استادیاری در آمریکا به تدریس مشغول شد و نیز در بخش روانپزشکی بیمارستان ایلی نوی به عنوان روانشناس بالینی بخش به فعالیت پرداخت.
پروفسور شاملو پس از بازگشت به ایران، از سال ۱۳۴۰ تا ۱۳۴۲ در دانشکده پزشکی شهید بهشتی (دانشگاه ملی ایران) به تدریس و تحقیق و فعالیت بالینی پرداخت. ابشان از سال ۱۳۴۲ تا ۱۳۷۳ در دانشگاه تهران، سپس دانشگاه علوم پزشکی تهران با سمت‌های استادیاری، دانشیاری و استادی به تدریس و تحقیق و ارائه خدمات بالینی اشتغال داشت. در سال ۱۳۷۳، گروه روانشناسی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی را تأسیس کرد و از آن سال استادی و مدیریت همان گروه را بر عهده داشت.
ریاست پنجمین هیئت مدیرهٔ انجمن روانشناسی ایران از جمله کارهای او است. وی بانی تجدید حیات انجمن روانشناسی ایران بوده و در دوره‌های اول، دوم و پنجم ریاست هیئت مدیره انجمن را نیز بر عهده داشت. وی همچنین از پیشگامان طراحی سازمان نظام روانشناسی بود.
پروفسور شاملو در سال ۱۳۴۸ (در سن ۴۰ سالگى) ازدواج کرد و حاصل این ازدواج دو دختر است که هر دو تحصیلات عالیه و آکادمیک دارند و از همان سال ۱۳۴۲ تا ۱۳۷۳ به ترتیب در دانشگاه تهران و دانشگاه علوم پزشکى تهران با سمتهاى استادیارى، دانشیارى و استادى به تدریس و تحقیق و ارائه خدمات بالینى اشتغال داشت.
شاید اساسى ترین تلاش او در این سال ها علاوه بر کار بالینى گسترده، تدوین سرفصل هاى روانشناسى بالینى براى دوره هاى کارشناسى و کارشناسى ارشد و سپس دکترا از یک سو و چاپ و انتشار منابع تازه رشته فوق و زمینه هاى وابسته از سوى دیگر بود. در سال ۱۳۷۳ گروه روانشناسى دانشگاه علوم بهزیستى و توانبخشى را تاسیس کرد و از همان سال استادى و مدیریت آن گروه را برعهده داشت.
زمینه اى دیگر از تلاش و سخت کوشى ایشان مساعى او در طراحى سازمان نظام روانشناسى کشور بود که پس از سال ها پیگیرى سرانجام به بار نشست.
پروفسور سعید شاملو از سوى مرکز بین المللى شرح حال نویسى (IBC) در کمبریج انگلستان به عنوان نامزد مرد سال ۲۰۰۴ انتخاب شد. این عنوان تنها به معدودى از برگزیدگان اعطا مى شود که دستاوردها و پیشگامى آنها در جامعه بین المللى برجسته باشد و انتخاب ایشان از میان ده ها هزار فرد لایق دیگر به درستى نشان دهنده قدر و ارزش اقدامات علمى ایشان است.
 فهرست کتاب‌ها 
– بهداشت روانی
– روان‌شناسی بالینی
– مطالعه کیفیت زندگی، ادراک بیماری و سبک‌های دلبستگی بیماران سالمند مبتلا به دیابت. سعید شاملو با همکاری پریرخ دادستان ، حمیده جهانگیری، علیرضا نوروزی، هاراطون داویدیان، میرتقی گروسی فرشی، و حیدرعلی هومن، تهران: انتشارات البرز فرجاد.
– روش‌های نو در روان کاوی
– کاربرد روان درمانی
– مکاتب و نظریه‌های شخصیت
– آسیب‌شناسی روانی
– روش تهیه شرح حال مصاحبه تشخیصی
– تاریخ علم روان‌شناسی
– روان درمانی کودک
– شخصیت ایرانی (ناتمام)
– تالیف بیش از یکصد مقاله نظرى و پژوهشى در روانشناسى
– تاسیس اولین کلنیک روان شناسی و مرکز مشاوره و راهنمایى در دانشگاه تهران در سال ۱۳۴۴
– راه اندازى اولین دوره فوق لیسانس و دکتراى روانشناسى بالینى در ایران
– برگزارى موفق دومین کنگره بین المللى روان درمانى در شرق
 سمت ها و فعالیت هاى علمى
-بانى تجدید حیات انجمن روانشناسى ایران و ریاست چند دوره از هیات مدیره آن
-عضو آکادمى علوم نیویورک از سال ۱۹۷۶
-عضو انجمن روانشناسى آمریکا (APA) از سال ۱۹۷۰
-عضو انجمن روان درمانى آمریکا از سال ۱۹۷۲
-عضو انجمن هیپنوتیست هاى آزمایشگاهى از سال ۱۹۶۷
-عضو مشاور در هیات تحریریه دایره المعارف بین المللى روانکاوى، روانپزشکى، اعصاب و روانشناسى از سال ۱۹۷۳ و برگزارى دومین کنگره بین المللى روان درمانى در شرق و گفت وگوى بین تمدن ها که بیش از ۶۰ مهمان از تمام قاره هاى جهان در آن شرکت داشته اند برجسته ترین فعالیت علمى پروفسور شاملو در آخرین پائیز زندگانى وى بود که ایشان ریاست و سمت دبیر کمیته علمى این کنگره را بر عهده داشت.

پس از برگزارى کنگره مزبور تعهد علمى و حساسیت پروفسور شاملو به مسائل حرفه اى، وى را که سالها از بیمارى قلبى رنج مى برد و لازم بود از هر فعالیت همراه با استرس دورى جوید براى چندمین بار روانه بیمارستان کرد اما تن خسته و رنجور بنیانگذار روانشناسى بالینى ایران که هفته ها بى خوابى و فشار روانى را تحمل کرده بود این بار توان مقابله با بیمارى را نداشت. دکتر شاملو یک هفته پس از برگزارى این کنگره بین المللى دچار حمله قلبى شد و چند روز در بیمارستان بسترى بود و تا آخرین ساعات قبل از بسترى شدن در بیمارستان همچون همیشه به ارتقاى علم روانشناسى کمر همت بسته بود و ریاست مسئولانه وى در جلسات اخیر پنجمین هیات مدیره انجمن روانشناسى ایران از آن جمله است.

ایشان بلافاصله پس از ترخیص از بیمارستان و با وجود توصیه پزشک معالج مبنى بر استراحت به دانشگاه مراجعه کرد تا به امور جارى گروه، دانشجویان و انجمن روانشناسى ایران رسیدگى کند. چند روز پس از مراجعت به دانشگاه بار دیگر دچار حمله قلبى شد و از آن پس در بیمارستان بسترى شد تا آنکه سرانجام در صبحگاه روز دهم دى ماه ۱۳۸۳ قلبى که به دل ها آرامش مى بخشید به آرامش ابدى پیوست.

دکتر شهناز شجاع همسر پروفسور شاملو با اشاره به شخصیت وى مى گوید: نگارش شرح حال مردان بزرگ همان قدر دشوار است که درک و شناخت واقعى این بزرگواران. مسلماً با گذشت زمان، تاریخ خود منصف ترین داورى ها را در مورد این بزرگان خواهد داشت. من به عنوان همسر و شریک زندگى این انسان والا و وارسته به این نکته اکتفا مى کنم که او همه چیزم در زندگى بود. او به زندگى ام معنا و غنا بخشید و مفهوم واقعى انسان بودن و انسان زیستن را در مکتب او آموختم. او همسرى شایسته بود که هنر خوب بودن را به من آموخت. وی پدرى شایسته بود که فرزند شایسته بودن را به فرزندانش آموخت و نهایت آنکه او گوهرى گرانبها بود که هنر انسان بودن را به شاگردانش هدیه داد. من همواره خاطره اش را گرامى مى دارم و مباهات مى کنم که سال هاى طولانى از عمرم را در پناه و سایه آن بزرگوار گذراندم و امیدوارم که آموزشهایش براى من و همه کسانى که در جوارش زیسته ایم راهگشا و راهنما باشد.

برچسب‌ها

روزنامه نگاران هوش مصنوعی کاربرد هوش مصنوعی در خبرنگاری