ماده مخدر شیشه چیست؟
آبتاب– فاطمه مهسا کارآموزیان- ماده شیمیایی “n- متیل- ۱- فنیل پروپان -۲- آمین” ، متامفتامین نامیده می شود که بطور مخفف به آن «مت» میگویند. در تهران “دى متامفتامین هیدروکلراید” به زبان عامیانه «شیشه» نامیده میشود که یک ماده قدرتمند، اعتیاد آور و محرک صنعتی است. «شیشه» ماده ای شفاف است که به رنگ« صورتی»، «آبی» […]
آبتاب– فاطمه مهسا کارآموزیان- ماده شیمیایی “n- متیل- ۱- فنیل پروپان -۲- آمین” ، متامفتامین نامیده می شود که بطور مخفف به آن «مت» میگویند. در تهران “دى متامفتامین هیدروکلراید” به زبان عامیانه «شیشه» نامیده میشود که یک ماده قدرتمند، اعتیاد آور و محرک صنعتی است. «شیشه» ماده ای شفاف است که به رنگ« صورتی»، «آبی» و «سبز» موجود میباشد. این برای اولین بار در آلمان توسط یک شیمیدان رومانیایی (Edeleano, 1887) سنتز شد. شیشه یک محرک مصنوعی برای سیستم عصبی مرکزی است.
متأسفانه در سالهای اخیر، استفاده از متامفتامین در ایران افزایش داشته است. در برخی نقاط ایران «کریستال» اشاره به «متامفتامین» دارد و در برخی از بخش های دیگر کشور «کریستال» اشاره به هروئین کراک دارد که استفاده از آن به جای مخدرهای سنتی چون «تریاک» رواج پیدا کرده است. افدرین که یک ماده پیش ساز برای متامفتامین است، دارویی ضد احتقان و سرماخوردگی است که به همراه فسفر قرمز و اسید هیدریک متامفتامین را شکل میدهد.
آمار نشان میدهند که برای اولین بار مصرف این ماده از هروئین پیشی گرفتهاست و در حال تبدیل شدن به دومین ماده مخدر بعد از تریاک میباشد. برای فروش «شیشه» در خیابان کودکان و نوجوانان مورد سوء استفاده قاچاقچیان قرار میگیرند، تا در صورت دستگیری راهی برای فرار از زندان برای آنها وجود داشته باشد. یکی از این کودکان فروشنده میگوید: “جوانان پولدار از مشتریان دائمی من هستند و شیشه را بعنوان یک داروی لوکس خریداری میکنند که بسیار قویتر از هروئین است.”
دردآور است که بگوییم «شیشه» در میان زنان بعنوان یک داروی لاغری ارزان قیمت بدون مورفین استفاده میشود، که در تصور غلط آنها کم خطرتر و کم هزینه تر از جراحی است. از طرف دیگر این ماده برای قاچاقچیان کم خطرتر است و مانند: «هروئین» و «تریاک» نیاز نیست تا آن را از مرز افغانستان عبور دهند.
زمانی که فردی شیشه مصرف می کند چه اتفاقی می افتد؟
«شیشه» یک ماده آرام بخش است و میتوان گفت تزریق آن با یورش سریع انرژی همراه است. مصرف این ماده حالتی از «سرخوشی» و «اعتماد به نفس کاذب» در فرد بوجود می آورد. افرادی که شیشه استفاده میکنند، تبدیل به افرادی پرحرف و شاعر میشوند. بعد از ایجاد حالت «سرخوشی» دمای بدن به شدت کاهش مییابد و فرد پوست بدن خود را به شدت خشک احساس میکند. او همچنین در دهان خود احساس خشکی میکند و احساس افسردگی شدید قلبش را می فشرد. علائم میگرنی خفیف در فرد ظاهر میشود و او بی خواب میگردد. زمانی که جوانان «شیشه» مصرف میکنند به تمایلات جنسی شان اجازه پرواز میدهند. هرچند «پدران و مادران»، «رسانه ها» و «روحانیون» آنها را از این کار باز میدارند، اما این قبیل محرک ها شیوه زندگی سنتی را رد میکنند و جوان با استفاده از آنها احساس میکند که «مدرنیته» را تجربه میکند. شیشه سیلی از “دوپامین” را در فضای سیناپسی بین سلول های عصبی به راه می اندازد که در مرحله اول منجر به «افزایش آگاهی و ادراک در فرد» میشود. در آن زمان او تصور نمیکند که اعتیاد به شیشه منجر به جنونش خواهد شد. مصرف شیشه در دراز مدت منجر به بیماری «افسردگی دو قطبی» در افراد میشود و آنها دائما از خستگی گلایه می کنند و پوستشان زرد رنگ میشود. فشار خون بالا میرود. این افراد دچار توهم میشوند و عاقبت آنها جنون های وحشتناکی است که حتی شنیدن آن نیز دشوار است. به خاطر داشته باشید که بدن درد، عرق کردن، سردرد، سردرگمی و بی خوابی از علائم شایع مصرف «شیشه» میباشد. در زنان باردار و شیرده، شیشه از جفت و شیر عبور میکند. روشهای مصرف در ایران در لوله های شیشهای، به شکل قرص، استنشاق، تزریق و تدخینی باشد که نوع تدخینی مانند سیگار شایع تر است و ممکن است آنرا داخل مقعد و یا مثانه قرار دهند.
علائم مصرف شیشه عبارتند از:
- ۱- سرخوشی
- ۲- افزایش انرژی و سطح هوشیاری در مرحله اول مصرف
- ۳- اسهال و حالت تهوع
- ۴- عرق کردن بیش از حد
- ۵- از دست دادن اشتها، بیخوابی، لرزش، فشار دادن فک و دندانها
- ۶- تحریک، تحریک پذیری، وراجی و پرحرفی، وحشت، خود شیفتگی، خشونت و اغتشاش
- ۷- افزایش میل جنسی
- ۸- افزایش فشار خون، درجه حرارت بدن، ضربان قلب، قند خون، اتساع برونش ها
- ۹- تنگ شدن دیواره رگها
آثار استفاده مزمن از شیشه
- ۱- بالا رفتن تحمل (نیاز به گرفتن دوز بیشتر دارو)
- ۲- ولع مصرف مواد مخدر
- ۳- کاهش موقت وزن
- ۴- افسردگی
- ۵- فساد شدید دندان ها
- ۶- روان گردانی که ممکن است اثرات آن ماهها و سالها پس از ترک باقی بماند
نشانه های مصرف بیش از حد شیشه
- آسیب مغزی
- احساس خشکی پوست شدید
- پارانویا، توهم، هذیان، سردرد تنشی
- فروپاشی عضله که به کلیه آسیب جدی وارد می کند
درمان شیشه
درمان های مختلف پزشکی مانند: بوپروپیون، مدافنیل، دکستروآمفتامین، و نالترکسون برای درمان «شیشه» مورد استفاده قرار گرفته اند. اما هیچ درمان دارویی با اثر بخشی تعیین شده برای آن وجود ندارد و هچ دارویی برای درمان آن توسط مسئولین بخش درمان توصیه نمیشود. برخی شیشه را درد بی درمان نامیده اند. شیوع «متامفتامین» یک بار درمانی به بخش بهداشت تحمیل میکند. استفاده از «شیشه» که ماده ای ارزان قیمت است و به راحتی در آزمایشگاه های مخفی تهیه میشود، میتواند عامل گسترش عفونت های ویروسی مثل «ایدز» و «هپاتیت» در میان معتادان تزریقی باشد.
گفته میشود که برنامه درمان سرپایی و بستری شدن هر دو برای درمان «شیشه» بکار میروند. از آنجا که این داروی روان گردان برای بازگشت بسیار وسوسه انگیز است، برخی نیاز به بازپروری در یک محیط پایدار و دریافت کمک به صورت رایگان هستند. دو نوع برنامه درمان سرپایی برای متامفتامین وجود دارد: در یک برنامه کاربر روزانه با یک مشاور ملاقات دارد و در برنامه دیگر به مدت ۸ ساعت در روز در کلنیک بستری خواهد بود. از آنجا که برنامه درمان سرپایی وقت اندکی از روز را میگیرند، بنابراین فرد میتواند مابقی روز را با خانواده خود بگذراند. برنامه درمانی بستری به کاربر اجازه بازپروری در محیطی به دور از وسوسه دوباره مصرف را دهد. شرکت در جلسات گروه درمانی، جلسات درمانی فردی، فعالیتهای تفریحی طراحی شده به کاربران کمک می کند تا روند درمان را بهتر و سریعتر طی کنند.
لازم به ذکر است که تجارت مواد مخدر در جهان تجارتی سودآور است، لذا بازاری فعال و پویا دارد. قاچاقچیان از فن آوری های اطلاعاتی جدید جهت پیشبرد کار خود استفاده میکنند و با استفاده از شیوههای ابتکاری در مقابل روشهای کنترل و مبارزه مقاومت می کنند، شاید بهترین راه و اولین گام برای کاهش تقاضا آموزش جهت پیشگیری از خردسالی باشد. بسیاری از افرادی که به دام مصرف مواد مخدر افتاده اند از آن شناختی نداشته و نمی دانستند که چه عاقبتی در انتظار آنهاست. بسیاری از خانوادهها از اعتیاد فرزندشان بی خبر هستند و یا با وجود مواد متنوع صنعتی امروزی شناختی از این مواد نداشته و نمیتوانند آثار سوء مصرف آن را در فرزندشان بشناسند و از طرف دیگر محققان گزارش کرده اند که مصرف «شیشه» توسط افراد بزرگتر منجر به «افزایش کودک آزاری» و «غفلت از کودک» میشود. مصرف شیشه شوخی نیست و متأسفانه به خاطر ارزانی در بازار مصرف در میان جوانان رشد داشته است. کسی که اولین بار مصرف میکند در حال سقوط است. او نیازمند به کمک فوری است. ما با ماده مخدری روبه رو هستیم که با یک جایگزینی ساده در ماده پیش ساز محصولی جدید خواهیم داشت که اثرات پیش بینی نشده ای بر روی ارگانهای بدن یک انسان به جای میگذارد. ما نمیدانیم به راستی در ترکیب این دارو چه چیز وجود دارد، لذا بررسی مسئله و ارائه راهکار اهمیت زیادی پیدا میکند. شاید بتوان گفت که در کنار پیشگیری و بالا بردن سطح آگاهی، شناسایی اقشار آسیب پذیر و تعدیل معیشت آنها نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
منابع