کشاورزی ارگانیک و امنیت غذایی

   نویسنده: مهندس سید محمد حسینی-پژوهشگر و مدرس دانشگاه

 

    کشاورزی ارگانیک، یک سیستم تولیدی جهت حفظ سلامت خاک، اکوسیستم و مردم است. در این شیوه، تولید و فرآوری محصولات و همه مراحل تقویت زمین، کاشت و برداشت از نهاده‌های طبیعی استفاده می ­شود که تأمین ­کننده سلامت خاک، اکوسیستم‌ها و انسان است و موجب ایجاد امنیت غذایی می­شود. امنیت غذایی، توانایی دسترسی به مواد غذایی برای عموم مردم است. تداوم گرسنگی در جهان نشان داده است که بخش کشاورزی به تنهایی نمی­تواند به رفع ناامنی غذایی کمک کند. کشاورزی ارگانیک این پتانسیل را در خود داراست که مواد غذایی سالم و مقوی را برای تغذیه همگان تولید کند که راهی در راستای ایجاد امنیت غذایی و راه­حلی برای کاهش قحطی مواد غذایی در مناطقی مانند آفریقاست. برای پرداختن به چالش ­های توسعه سیستم­های مواد غذایی و کشاورزی پایدار، می ­بایست محدودیت­های فنی، اقتصادی و اجتماعی، بازار و سیاست­های توسعه را مورد بررسی قرار داد و سعی در هم راستا  نمودن آنها با سیستم تولیدی ارگانیک کرد.

    کشاورزان ارگانیک می توانند مواد غذایی را با مدیریت منابع محلی بدون نیاز به نهاده­ های خارجی و یا سیستم­ های توزیع مواد غذایی را نسبت به کشت سنتی افزایش دهند. مزارع ارگانیک، رشد انواع محصولات کشاورزی و دام را به­ منظور بهینه­ سازی رقابت برای مواد مغذی در پی دارد. مواد غذایی ارگانیک ارزش غذایی بیشتری دارند، سالم­ تر بوده و به بقایای آفت­ کش ­های آلی کمتر آلوده می ­­باشند. خوشمزه و خوش طعم ­­تر هستند. این مواد غذایی حاوی آنتی ­اکسیدان بیشتری می­­ باشند، چراکه آفتکش های مصنوعی در تولید این مواد استفاده نمی ­شوند و تنها مصرف کودهای حیوانی و آلی کاربرد دارد. در نهایت، می ­توان گفت که کشاورزی ارگانیک ترکیبی از سنت، نوآوری و علم به نفع محیط ­زیست بوده و روابط عادلانه با کیفیت خوب از زندگی برای همه فراهم می­ آورد. احترام گذاشتن به ظرفیت طبیعی خاک، گیاه، حیوانات و اکوسیستم در کشاورزی ارگانیک می­ تواند به حفظ تنوع زیستی کمک کند.